Tlačová správa: Pomôže daň z cukru v boji s obezitou?
Vyspelé štáty zažívajú v posledných dekádach epidémiu obezity. Aj na Slovensku narástla miera obezity za posledných 35 rokov na dvojnásobok. Táto situácia vyvoláva tlak na zdravotný systém, ale aj na vznik politických riešení.

Jedným z nich je „daň z cukru“, ktorá sa v posledných rokoch v rôznych formách zjavila vo viacerých štátoch sveta. Aj na Slovensku bola diskusia o dani z cukru, konkrétne v podobe zdanenia sladených nápojov, oživená analýzou IFP.
Sme presvedčení, že diskusia o dani predbieha diskusiu o obezite a spôsoboch čelenia tomuto problému. Preto sme v INESS pripravili novú publikáciu s názvom „Trpká daň z cukru“. V tejto publikácii sa okrem iného dozviete štatistické fakty o cukre a sladených nápojoch na Slovensku:
- Na Slovensku od roku 1990 spotreba stolového cukru na osobu klesla o 20 %. Celková spotreba cukru vrátane kalorických sladidiel medzi rokmi 1993-2013 stúpla o 31 %. Od roku 2010 mierne klesá. V oboch štatistikách sú však veľké medziročné výkyvy a kvalita týchto dát je otázna.
- Cukor zo sladených nápojov predstavoval 4% denného kalorického príjmu Slováka v roku 2013.
- Spotreba rôznych typov sladených nápojov medzi rokmi 1998-2017 narástla o 64 %, od roku 2010 však klesá. Priemerný medziročný pokles v období 2010–2017 je -2,8 %.
- Podľa odhadov INESS podiel nápojov na celkovom spotrebovanom cukre rástol zhruba do roku 2007, kedy sa trend otočil. Podiel cukrov v nápojoch na celkovej spotrebe cukrov výrazne klesol na 32%.
- Spotreba nesladených nápojov v rokoch 1998-2017 narástla o 128 %, spotrebitelia tak už dnes nahrádzajú sladené nápoje hlavne vodami
- Podľa výpočtov INESS by pokles spotreby sladených nápojov o 1 % znamenal v slovenských podmienkach pokles spotreby cukru ako 0,4 gramu denne.
Druhá časť publikácie sa venuje polemike, nakoľko je cukor sám zodpovedný za nárast obezity a aké sú odhadované dopady dani z cukru v rôznych štátoch:
- V USA narástla medzi rokmi 1970–2010 denná kalorická spotreba o 474 kalórií, no viac ako 90 % z tohto nárastu vedci pripisujú múke, cereálnym produktom a pridanému tuku.
- Americká štúdia z roku 2010 prišla k záveru, že 1 percentuálny bod dane na sladené nápoje znižuje hodnotu BMI o 0,003. Normálna hodnota BMI je 18,5-25.
- Iná americká štúdia odhadla dopad 20 % dane ako zmenšenie miery obezity dospelých z 33,5 % na 30,8 % populácie.
- Britská štúdia odhadla dopad 20 % dane ako zníženie počtu obéznych dospelých jedincov o 1,3 % v Británii, v Írsku by takýto efekt mala 10 % daň.
- Nemecká štúdia z roku 2011 prišla k záveru, že zdravotné náklady na ľudí na hrane medzi nadváhou a obezitou sú vyššie o 15 %, pre ľudí s BMI 40 to bolo +64 % a pri ľuďoch s extrémne vysokým BMI 50 to je až +160 %.
V závere konštatujeme, že rastúca prevalencia obezity je závažný zdravotnícky problém vo svete aj na Slovensku. Za nárastom obezity sú však komplexné spoločenské zmeny, ktoré viedli ku zmenám v životospráve a fyzickej aktivite moderného človeka.
Daň z cukru sa ukazuje ako nástroj s nízkym
dopadom na množstvo skonzumovaného cukru a veľmi nízkym dopadom na zmenu
BMI. Zmenu v miere obezity je možné dosiahnuť len komplexným prístupom.
INESS preto navrhuje:
- Neotvárať diskusiu o dani z cukru samotnej, ale diskusiu o obezite ako takej.
- Do roku 2020 dôkladne vyhodnotiť doterajších 10 rokov boja proti obezite pomocou ukazovateľov priamo spätých s obezitou.
- V prípade neuspokojivých výsledkov predstaviť prepracovaný plán boja proti obezite s merateľnými cieľmi.
- Zamerať pozornosť na komplexnú starostlivosť o obéznych v slovenskom zdravotníckom systéme.
- Intenzívnejšie zapojiť zdravotné poisťovne. Napríklad umožniť poisťovniam finančne motivovať tých poistencov, ktorí sa aktívne zapájajú do zlepšovania/udržiavania ich zdravotného stavu. Bez možnosti väčšej súťaže v produktoch poisťovní, budú však ich možnosti obmedzené.
Publikáciu si môžete stiahnuť ako PDF na tomto linku: http://iness.sk/sites/default/files/documents/pdf/IPN/trpka_dan_cukru.pdf